Ponedjeljak, 22 Svibanj 2023 12:13

Književni natječaj "Moje drago serce" 2023.

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Ozlja, organiziraju deveti Međunarodni književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce". Natječaj nosi ime po dirljivom, slavnom pismu Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini, a koje započinje riječima "Moje drago serce" i svjedoči o velikoj povijesnoj ljubavi.

 

Pravila natječaja "Moje drago serce" 2023.

 

 1. Priče trebaju sadržavati element ljubavne priče i biti vezane uz Ozalj.
 2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.
 3. Priče ne smiju biti duže od 5 kartica teksta (9.000 znakova s prazninama).
 4. Priče ne smiju biti već objavljene.
 5. Svaki autor može prijaviti jednu priču.
 6. Priče se šalju u elektroničkom obliku na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx.
 7. Autori u zasebnoj datoteci ili u e-mailu trebaju dostaviti podatke: ime i prezime, adresu, broj mobitela ili telefona i e-mail adresu. Priče napisane pod pseudonimom neće se prihvatiti. Navedeni podaci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora. Pričama će biti dodijeljeni brojevi i priče će stručnom povjerenstvu za vrednovanje biti dostavljene od strane Gradske knjižnice Ozalj pod brojevima, bez otkrivanja identiteta autora.
 8. Priče se šalju do 30. lipnja 2023. godine na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Priče pristigle nakon navedenog roka neće se razmatrati.
 9. Pristigle priče vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu: književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak, književnik Jasmin Imamović.
 10. Nagrada za najbolje priče nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na velikog hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade: 700 eura (5.274,15 kn) za prvu nagradu, 400 eura (3.013,80 kn) za drugu nagradu, 200 eura (1.506,90 kn) za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Imena najuspješnijih autora i naslovi njihovih priča bit će objavljeni u rujnu 2023. na web stranici i Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj (web: http://www.gkc-ivanabelostenca.hr/, Facebook: https://www.facebook.com/gkcozalj/). Termin dodjele nagrade "Stjepko Težak" bit će objavljen naknadno.
 11. Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori su suglasni s pravilima natječaja i pristaju na to da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku. Sve podatke prikupljene u sklopu natječaja, Knjižnica će koristiti isključivo u svrhu natječaja.

Za dodatna pojašnjenja i upite molimo da kontaktirate Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj na broj telefona 047/732-167 ili e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pravila natječaja možete preuzeti OVDJE.

 

“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti.
U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671.
Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.
Groff Zrini Petar.”