Subota, 02 Listopad 2021 13:11

Čaj s Edom 4: Olja Savičević Ivančević i Sven Popović

U petak, 1. listopada 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je treći književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Nakon Tomislava Domovića, Ede Popovića i Monike Herceg, u "zadnjoj epizodi prve sezone" ovog niza književnih susreta, ulogu posebne gošće preuzela je sjajna spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević. Moderator susreta, pisac Sven Popović detaljno je ispitao kolegicu književnicu o njezinom raznolikom i uspješnom stvaralaštvu, i to od prvih priča i pjesama do onih na kojima trenutno radi i koje će tek ugledati svjetlo dana, a prostora i vremena našlo se i za zanimljivosti iz "običnog" života, kao i za duhovite dosjetke i puno smijeha. Primjerice, Oljin sin, inače strastveni ljubitelj morskih nemani, na počinak najradije odlazi uz čitanje redaka iz slavnog romana "Moby Dick" Hermana Melvillea. Olja je ohrabrila sve koji razmišljaju o pisanju napomenuvši kako ne moraju odustati od tog nauma zbog poštovanja prema nedostižnim djelima književnih velikana jer, parafraziramo, "nije da vam James Joyce gleda preko ramena dok pišete". Također, saznali smo da Olja intenzivno radi na novom romanu, a pročitala nam je i nekoliko pjesama i jednu kratku priču.
Veliko finale programa doista je opravdalo taj naziv i njime je kraju privedena jedna lijepa i posebna književna priča u Ozlju. Najljepše zahvaljujemo Olji Savičević Ivančević na gostovanju u ozaljskoj knjižnici. Moderatoru i organizatoru Svenu Popoviću zahvaljujemo na još jednom izvrsnom književnom susretu kao i na cjelokupnoj suradnji u sklopu "Čaja s Edom". (Nadamo da će se ta suradnja u nekom obliku nastaviti!) Također, veliko hvala začetniku i koordinatoru (i "imenjaku") programa, Edi Popoviću, kao i voditelju Turističke zajednice područja Kupa Toniju Šariću koji je imao izvrsnu ideju za seriju nesvakidašnjih književnih susreta. Hvala Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Ozlju na podršci i financiranju programa. I naravno, veliko hvala svim gostima koji su posjetili zadnji "čajni" književni susret i koji su vjerno pratili cijeli program kroz posljednjih godinu dana. Svakako nas nastavite pratiti jer uskoro na Facebook i YouTube stiže snimka razgovora Olje i Svena.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.