Pridružite nam se 13. prosinca 2018. u 18 sati na "Adventskoj književnoj večeri" uz ozaljsku autoricu Mirjanu Kućas i njezinu knjigu "Prijatelj na putu". Predbožićno vrijeme pravi je čas za ovakvo književno druženje, za opušten razgovor o knjizi koja je ujedno "molitvenik, zbirka lirike i riznica nadahnutih misli". Radi se o knjizi duhovnoga karaktera, a kako bismo pobliže opisali njezin sadržaj, poslužit ćemo se riječima same gospođe Kućas:

"Kao naoko tipična pripadnica suvremenog svijeta, autorica u knjizi kreće od doživljaja modernog življenja u uzburkanom materijalističkom svijetu opustošenom ispraznošću potrošačkog postojanja u buci i užurbanosti hladne svakodnevice. Međutim, iako živi u takvoj svakodnevici i naizgled joj se prilagođava kao i velika većina, autorica se ne miri s njome, nego teži za puninom života. Ta je težnja dovodi do otvorenosti Stvoritelju jer kao što kaže veliki crkveni otac, sv. Augustin: "Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi."
Time potraga za puninom života dobiva novi smjer i kako autorica kaže u knjizi: "Potraga za savršenstvom i potraga za smislom završavaju u Bogu koji to jest."
Kroz sedam tematskih poglavlja, u formi lirskih pjesama, molitvi, misli i kratkih proznih tekstova autorica poručuje da je put od "čamca na uzburkanom moru" do "plamička Vječne ljubavi" moguć svakome tko na putu pronađe Prijatelja, Onog koji želi biti prijatelj svima, koji to želi toliko žarko da je dao svoj život za nas."

 

Petak, 30 Studeni 2018 17:47

Kviz "U glavnoj ulozi - žene"

U četvrtak, 29. studenoga 2018. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je još jedan kviz znanja. "U glavnoj ulozi - žene", tematski kviz posvećen ženama, pripremile su članice tima "Generacija Y", Maja, Valentina i Maja. Ovaj se put suočilo sedam ekipa i svi su timovi pokazali visoku razinu znanja odgovarajući na velik broj pitanja o slavnim znanstvenicama, glazbenicama, glumicama, književnicama i fatalnim ženama, ali i o poznatim fiktivnim ženskim likovima. Ekipa "Mrzim knjige!" nastavila je svoj niz uspjeha i još jednom zauzela prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je "Strangerthingsićima" (opet u ponešto izmijenjenoj postavi), a treće mjesto osvojila je prikladno nazvana "Ženska ekipa". Čestitamo najuspješnijim timovima, "Generaciji Y" zahvaljujemo na izazovnim pitanjima i izvrsnom kvizu, a svim sudionicima zahvaljujemo na srčanom natjecanju i ugodnom druženju!

U četvrtak, 22. studenoga 2018. Anamarija Petrušić predstavila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj svoje nove stihove, a profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista. Pjesme Anamarije Petrušić objavljivane su u raznim časopisima, 2016. godine objavila je zbirku pjesama Jedan život, a u ozaljskoj je knjižnici pročitala svoje nove pjesme te posjetiteljima pružila uvid u svoj pjesnički razvoj. Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista iz Panonskog instituta iz Gradišća. Za glazbene predahe pobrinuo se Luka Kolar koji je program obogatio s nekoliko prikladnih glazbenih izvedbi.

Srijeda, 21 Studeni 2018 10:23

Radionica "Internet of things"

U utorak, 20. studenoga 2018. održana je radionica "Internet of things" u organizaciji Udruge za promicanje novih tehonologija Tehno OZ i Hrvatskog robotičkog saveza. Gospodin Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza upoznao je polaznike radionice s osnovama rada s Raspberry Pi računalima, operativnim sustavom Raspbian i programskim alatom Node-RED. Zahvaljujemo Tehno OZ-u i Hrvatskom robotičkom savezu na organizaciji i održavanju zanimljive informatičke radionice!

U četvrtak, 15. studenoga 2018. održana je premijera kratkih filmova dječje filmske skupine Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. U sklopu premijere prikazane su dvije reportaže složene u "Dnevnik" te pet kratkih igranih filmova. Filmska je skupina počela djelovati u travnju 2018., a njezini su članovi kroz niz radionica pripremili vrlo zanimljive filmske uratke. Reportaža "Ljetni filmski planovi" posvećena je samoj filmskoj skupini i njezinom planu rada, reportaža "Kviz Millennial Showdown" pokriva kviz znanja održan u srpnju na ozaljskom gradskom kupalištu, a kratki igrani filmovi "Prvi mačići", "Hipnoza", "Loš knjižničar!", "Vukodlak" i "Zaštitar Pero" spadaju u žanrove komedije i fantastike. Mrak i miris kokica u knjižnici pridonijeli su pravoj kino-atmosferi, a publika je smijehom i glasnim aplauzom nagradila trud malih filmaša.
Članovima filmske skupine najljepše zahvaljujemo na druženju i suradnji tijekom godine te čestitamo na nizu simpatičnih kratkih filmskih uradaka. S obzirom na talent koji su demonstrirali i trud koji su uložili u rad filmske skupine, ne bi nas začudilo da netko od njih jednog dana ostvari zapaženu karijeru u svijetu filma. Naravno, od srca zahvaljujemo svima koji su došli na filmsku večer u Gradsku knjižnicu Ozalj podržati rad malih filmskih stvaralaca!

Stranica 1 od 16