Pridružite nam se na drugoj ozaljskoj večeri poezije, Ozaljski akvarel stiha II, u petak, 22. veljače 2019. u 18 sati. Moderator poetskog druženja ponovno će biti ozaljski pjesnik Marijan Lončarić, a posebni nam gosti dolaze iz Zagreba: "Kiš-Kiš", tj. Ivanka Blažević Kiš i Milko Kiš. Ivanka i Milko predstavit će nam svoju poeziju, a tijekom večeri održat ćemo i "otvoreni mikrofon", trenutak u kojem svatko od posjetitelja može predstaviti svoje pjesme.

Dragi ljubitelji poezije, radujemo se Vašem dolasku i druženju uz dobar stih!

Više informacija o našim gostima "Kiš-Kiš":
Ivanka Blažević Kiš pjesnikinja je, književnica, ilustratorica, dizajnerica nakita te knjižničarka i voditeljica književne tribine u knjižnici Travno u Zagrebu. Izdala je dvije knjige za djecu, Brzi Teo i spora Naya i Mrak, Danči i Mark, te ilustrirala knjigu Jučerdanasputra – kao bajke Silvije Šesto. Zbornik pjesama Starih krovova dobio je naziv po Ivankinoj pjesmi Dok vlakovi prolaze. Ivanka u Ozlju promovira prvu knjigu poezije "Moja žena piše dobre stihove".
Milko Kiš ("Deda HP") kantautor je i pjesnik, a poznat je i kao klavijaturist Hladnog piva (svirao je na pjesmama Zimmer frei, Politika, Nije sve tako sivo...). Voditelj je trenutno najboemskije pjesničko-glazbene tribine "Preludiranje" na brodu "Brazil" ispod Hendrixovog mosta u Zagrebu. Milko će izvesti, uz klavir, gitaru i usnu harmoniku, pjesme s prvog CD-a, kao i pjesme s kojima je nastupio na tri Chansonfesta, a kao "predpromociju" predstavit će i pjesme iz svoje nadolazeće prve zbirke pjesama Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada.
Niz nastupa Milka Kiša možete naći na YouTube-u:

https://youtu.be/A1qA-oRkbf4
https://youtu.be/fMKCgE72RQQ
https://youtu.be/o5TIYnnmj2Q

 

Pridružite nam se u četvrtak, 21. veljače 2019. u 18 sati na seminaru "Hrana kao izvor tegoba, ali i rješenje!". Seminar će održati nutricionisti i fitness treneri Danijel Zorec i Sanja Gradištanac iz DanSanFit.
Danijel i Sanja seminar najavljuju ovako:
Jer smo svjesni da imate sve manje slobodnog vremena i želite ga čim bolje i učinkovitije iskoristiti, pripremili smo vrlo specifičan seminar, u kojem želimo, u što kraćem vremenu, pružiti što je više moguće korisnih informacija.

TEME NA SEMINARU:
Zdrava, uravnotežena i sigurna prehrana
Epidemija debljine
Hrana je više od namirnice
Kako ubrzati metabolizam?
Sastojci i priprema zdravih obroka
Dijete i zamke alternativnog načina prehrane
Kakav je značaj vitamina i minerala?
Antioksidanti – značaj pri očuvanju zdravlja?
Kako prehrana utječe na zdravlje?
Nije bitno koliko jedemo, nego što jedemo?

Zašto sudjelovati na ovom seminaru?
– koliko god se neke stvari činile banalne, uglavnom pogriješimo baš na njima. Zato ovdje krećemo od samih osnova i upozoravamo na najčešće greške
– na temelju vlastitih iskustva, upozorovamo koliko opasne mogu biti razne dijete i kriv način prehrane
– na konkretnim primjerima naglašavamo važnost minerala i vitamina, te kako oni utječu na našu svakodnevicu
– upoznajemo vas s jednom od najvećih inovacija na našem području, ali u i svijetu

Više o DanSanFit saznajte na Facebook-u: https://web.facebook.com/dansanfit/ i službenoj web stranici: https://dansanfit.com/hr/

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Karlovačke županije, dodjeljuju nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini. Koliko god bilo potresno, ovo slavno pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi:

 

Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti.

U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671.

Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar.

  

Uvjeti natječaja “Moje drago serce” 2019.:

  1. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu.
  2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.
  3. Priče ne smiju biti duže od 5 kartica teksta (9.000 znakova s prazninama).
  4. Priče ne smiju biti već objavljene.
  5. Priče se šalju u .doc zapisu na CD-u u jednom primjerku i obvezno u četiri istovjetna ispisa kuvertirana pod zaporkom i s rješenjem zaporke u zasebnoj zatvorenoj kuverti koja sadrži: ime i prezime, adresu, broj telefona i e-mail adresu autora. Navedeni podaci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora. Rješenje zaporke ne smije biti pseudonim, priče napisane pod pseudonimom neće se prihvatiti.
  1. Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori pristaju da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku.
  2. Nagrada za najbolje priče nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na znamenitog hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade: 5.000 kn za prvu nagradu, 3.000 kn za drugu nagradu, 1.500 kn za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Proglašenje dobitnika održat će se krajem travnja 2019. u sklopu programa obilježavanja Dana grada Ozlja. Nagrade za najbolje priče dodijelit će se u svibnju 2019.
  1. Priče se šalju do 20. ožujka 2019. godine na adresu:Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1/A, 47280 Ozalj, Republika Hrvatska.

 

Pristigle priče vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu:
prof. dr. Julijana Matanović, književnica, Republika Hrvatska,

prof. dr. Dubravka Težak, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Republika Hrvatska,
Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik Tuzle, Bosna i Hercegovina.

  

Sretno svim autorima! Radujemo se vašim pričama!

Pozivamo vas na izložbu fotografija "Moja knjižnica"! Fotografije su nastale u okviru projekta Gradske knjižnice i čitaonice Požega "Knjiga svaki dan" koji traje od 2014. godine, a od 2017. godine ima potporu Ministarstva kulture. Projekt podrazumijeva fotonatječaj, radionice, izložbu i međuknjižničnu suradnju. Svake se godine raspiše fotonatječaj koji tematizira i popularizira knjigu i čitanje. Tako je prošlogodišnja tema natječaja bila "Moja knjižnica". Cilj natječaja bio je pokazati fotografijom što knjižnica znači zajednici i/ili pojedincu. Tražila se fotografija koja pokazuje knjižnicu kao prostor, knjižnične sadržaje i/ili interakciju s knjigom u prostoru knjižnice.

Na natječaju, koji je trajao od 15. ožujka do 13. travnja 2018., sudjelovalo je 79 autora s ukupno 203 prijavljene fotografije. Prosudbeno povjerenstvo natječaja činili su Damir Hoyka (Zagreb), Dunja Holcer (Sisak, HKD) i Aleksandra Šutalo (Gradska knjižnica i čitaonica Požega). Za izložbu je odabrano 29 fotografija, a pobjednici izložbe su Zoran Gladoić iz Splita (1. mjesto), Mario Kociper iz Dugog Sela (2. mjesto) i Snježana Brus iz Požege (3. mjesto).

Izložbu "Moja knjižnica" možete u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj razgledati od 15. siječnja do 11. veljače 2019. godine. Posebno napominjemo – kako nismo mogli sve fotografije izložiti odjednom, pozivamo vas da u navedenom razdoblju u ozaljsku knjižnicu svratite više puta jer ćemo 28. siječnja izmijeniti postav.

 

Subota, 12 Siječanj 2019 08:35

Ozaljska večer poezije

U petak, 11. siječnja 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je "Ozaljska večer poezije". Bila je to prilika za sve voljne pjesnike da svoje pjesme predstave pred publikom, a za one među nama koji (još) ne pišemo stihove da uživamo u čaroliji pjesništva. Domaćini i moderatori večeri poezije bili su iznimno aktivni ozaljski pjesnici Marijan Lončarić i Miro Lončarić. Niz pjesnika i pjesnikinja, što lokalnih autora, što gostiju iz Karlovca, Jastrebarskog i Zagreba, nastupilo je sa svojom stihovima: Marijan Lončarić, Miro Lončarić, Barbara Baždarić, Mihael Arčon, Maja Heršak, Anamarija Petrušić, Jasna Kovačević, Kristina Bakin-Mlačak, Đurđica Marinić i Zdravka Marić predstavili su svoju poeziju na oduševljenje svih prisutnih. Mihael Arčon atmosferu je dodatno uljepšao poprativši pjevane stihove nježnim notama na gitari, a nakon izvrsnih pjesničkih recitala uslijedilo je ugodno druženje pjesnika i okupljenih ljubitelja poezije. Od srca zahvaljujemo svim autorima koji su pročitali svoje radove, svim posjetiteljima koji su u njima uživali zahvaljujemo na dolasku i druženju, a posebno hvala Marijanu Lončariću i Miri Lončariću koji su vodili ovaj lijep susret! Večer poezije svakako ćemo ponoviti (molimo da pratite naše stranice!) i iskreno se nadamo da ćemo tada otkriti neke nove pjesnike koji se možda još nisu predstavili na ovakav način.

Stranica 1 od 17