Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

 

Pridružite nam se u petak, 1. listopada 2021. u 19:15 na četvrtom i zadnjem "Čaju s Edom" (koji bismo stvarno trebali početi zvati "Čaj sa Svenom"). Posljednja gošća u sklopu ovog jedinstvenog književnog programa bit će spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević. Moderator i voditelj susreta bit će, kao i dosad, pisac Sven Popović.
Na prethodna tri "Čaja" družili smo se s pjesnikom Tomislavom Domovićem, piscem Edom Popovićem i pjesnikinjom i spisateljicom Monikom Herceg. Sezonu zatvaramo uz sjajnu spisateljicu i pjesnikinju Olju Savičević Ivančević. Nema sumnje da će naš izvrstan moderator Sven i ovaj put prirediti zanimljiv i dinamičan razgovor o književnosti i drugim vezanim temama.
Zato, dragi ljubitelji književnosti, nadamo se da ćete nam se još jednom pridružiti na posebnoj književnoj večeri sa sjajnim gostima. Veselimo se vašem dolasku!
Kako bismo književni susret mogli pripremiti u skladu s epidemiološkim mjerama, molimo samo da nam najavite svoj dolazak (putem Facebook-a, e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broja 047/732-167) te da ponesete zaštitne maske.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.
……..…………………………..
Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene i objavljene u trinaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis “Nasmijati psa” nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije “Kućna pravila”. Roman “Adio kauboju” nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan te francuskom Prix du premiere roman za najbolji strani roman 2020. Prema ovom romanu postavljen je istoimeni kazališni komad. Roman „Pjevač u noći“ nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i English PEN Award. Dobitnica je glavne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna. Regionalna pjesnička nagrada Risto Ratković dodijeljena joj je za zbirku poezije “Divlje i tvoje”. Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je više predstava za djecu. Živi i radi u Zagrebu.
Knjige:
Zbirke pjesama Bit će strašno kada ja porastem (1988), Vječna djeca (1993), Žensko pismo (1999), Puzzlerojc (2005), Kućna pravila (2007), Mamasafari (i ostale stvari) (2012), Divlje i tvoje (2020), “Standardan život”, sabrane pjesme u prozi (2021); knjige priča Nasmijati psa (2006) i Nasmijati psa i sedam novih priča (2020); romani Adio kauboju (2010) i Pjevač u noći (2016); slikovnice Šporki Špiro i Neposlušna Tonka (2017), Adriana se vratila (2019) i Sami na cilome svitu (2020).
……..…………………………..
Sven Popović rođen je 1989. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac Nebo u kaljuži objavio je 2015. Jedan je od osnivača “TKO ČITA?”, programa namijenjenog mladim autorima. Također je jedan od urednika zbornika TKO ČITA? za sezone 2015./16 i 2016./17. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski.
(Preuzeto sa stranice https://fraktura.hr/autori/sven-popovic)

 

Objavljeno u Novosti

27. kolovoza 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je treći književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Moderator, pisac Sven Popović ovaj je put u Ozlju ugostio pjesnikinju i spisateljicu Moniku Herceg. Snimku razgovora dvoje sjajnih mladih autora pogledajte i/ili poslušajte na YouTube-u: https://youtu.be/X0eiUKWVmbs. Uživajte!
Pratite nas i dalje jer uskoro ćemo najaviti posljednji književni susret u sklopu "Čaja s Edom"
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa je grafički dizajner Martin Peranović.

Objavljeno u Novosti

Za sve koji nam se nisu mogli pridružiti 23. srpnja 2021. u Dnevni boravak na rijeci Kupi u Ozlju - i za sve koji su bili s nama, ali razgovor dvojice sjajnih pisaca žele poslušati ponovno - evo snimke drugog književnog susreta u sklopu programa "Čaj s Edom" na kojem su razne teme prodiskutirali Sven Popović i Edo Popović.

Snimku pogledajte na YouTube-u ili razgovor poslušajte kao podcast: https://youtu.be/1LskRID0y-4
Izvan fokusa i Restoran Žganjer, hvala na gostoprimstvu u Dnevnom boravku na Kupi!
Uskoro stiže i snimka trećeg "Čaja" na kojem su o književnosti, pjesništvu i nizu drugih zanimljivih tema razgovarali Sven Popović i pjesnikinja Monika Herceg.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa je grafički dizajner Martin Peranović.

 

Objavljeno u Novosti
Srijeda, 08 Rujan 2021 07:46

Dječje filmske radionice

Kamera ide, zvuk ide, akcija! Društveni centar Ozalj ugostio je prošli tjedan mlade filmaše, članove filmske skupine Gradske knjižnice Ozalj. U tri dana i tri vrlo intenzivne filmske radionice snimljen je veseli kratki igrani film. No, skoro. :) Kao i velike holivudske produkcije, i ozaljska će filmska ekipa naknadno snimiti još nekoliko scena, a zatim slijedi montaža. Mladi scenaristi, redatelji, snimatelji i glumci dali su sve od sebe i vjerujemo da će njihov trud rezultirati odličnim dječjim filmom!

Pratite nas i Društveni centar Ozalj, obavijestit ćemo vas o daljnjoj produkciji, a kad sve dovedemo u red pozvat ćemo vas na svečanu premijeru!
Društvo Naša djeca Ozalj, hvala na posudbi kamere! Na priloženoj fotografiji zahvaljujemo Ivani Brozinić.
Objavljeno u Novosti