Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 12:08

Čaj s Edom 3: Monika Herceg i Sven Popović

U petak, 27. kolovoza 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je treći književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Nakon Tomislava Domovića i Ede Popovića u ulozi posebne gošće ovaj se put našla izvrsna pjesnikinja Monika Herceg. Moderator programa, pisac Sven Popović, u svome je karakterističnom stilu temeljito izrešetao svoju gošću. Kroz ozbiljan, ali opušten, često duhovit, uvijek zanimljiv razgovor, saznali smo kako Monika Herceg uz obitelj, polaganje ispita iz fizike i druge obveze uopće pronalazi vrijeme za pisanje, i to pisanje vrhunske, nagrađivane poezije i dramskih tekstova, kada je prvobitno osjetila potrebu za pisanjem, zašto je upisala upravo fiziku umjesto, primjerice, komparativne književnosti, čak i kakvo je iskustvo bilo gostovanje u emisiji "Nedjeljom u 2". Također, za sve koji se žele latiti pisanja, Monika i Sven istaknuli su kako je inspiracija zaista prekrasna stvar, ali ne valja ju uvijek strpljivo iščekivati, već je za stvaranje uspješnih tekstova neprestano potrebno pisati, pisati, pisati. Naposljetku, otkrili smo da je među Monikinim zbirkama poezije Svenu najdraža najnovija, "Vrijeme prije jezika", dok je samoj autorici srcu malo bliža prijašnja zbirka, "Lovostaj". Monika je pročitala nekoliko pjesama iz te dvije zbirke, a na kraju druženja odgovorila je i na pitanja okupljenih ljubitelja književnosti i poezije.

Razgovor dvoje sjajnih mladih književnika uskoro ćete moći u cijelosti pogledati na Facebook-u i YouTube-u, kao i susret Svena i Ede Popovića na Kupi. Pratite nas, poveznice objavljujemo čim dovršimo montažu.

I treći "Čaj" možemo proglasiti velikim uspjehom, a već se veselimo i četvrtom koji ćemo organizirati do kraja godine. Najljepše zahvaljujemo Moniki Herceg i Svenu Popoviću na gostovanju u Ozlju. Dakako, hvala i svim gostima koji su posjetili književni susret

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.

Objavljeno u Novosti

Društveni centar Ozalj i Gradska knjižnica Ozalj udružuju snage - i to organiziranjem dječje filmske radionice.

Pozivamo osnovnoškolce koje zanima kako se stvara film da nam se pridruže u srijedu 1.9., četvrtak 2.9. i petak 3.9.2021. od 13 do 16 sati i pomognu nam snimiti kratki igrani film!

Objavljeno u Novosti

 

Pridružite nam se u petak, 27. kolovoza 2021. u 19:15 uradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj na trećem "Čaju s Edom"! (Ili točnije, "Čaju sa Svenom".) Moderator i voditelj programa, pisac Sven Popović ovaj će put u Ozlju ugostiti istaknutu pjesnikinju Moniku Herceg.

U sklopu programa "Čaj s Edom" u listopadu smo upoznali pjesnika Tomislava Domovića, a u srpnju je Sven "izrešetao" začetnika i koordinatora našeg "čajnog programa", svog oca, pisca Edu Popovića. Posebna gošća na trećem susretu bit će sjajna mlada pjesnikinja, dramaturginja, scenaristica i urednica Monika Herceg. Jedva čekamo vidjeti kakva će saznanja o inspiraciji za pisanje, pristupu poeziji, stvaranju dramskih tekstova, književnosti općenito i drugim temama Sven "izvući" iz Monike.

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.

Naravno, u slučaju lošeg vremena, književni ćemo susret preseliti u Gradsku knjižnicu Ozalj. Nadamo se toplom i sunčanom petku i nadamo se da ćete nam se pridružiti na još jednoj posebnoj književnoj večeri sa sjajnim gostima. Veselimo se vašem dolasku!
……..…………………………..

Monika Herceg rođena je u Sisku 1990. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac objavljen 2018. godine te međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga Lovostaj objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017., nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču.

Članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci.
Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika. Izbor pjesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019.). Početne koordinate prevedene su i objavljene na makedonskom jeziku u sklopu nagrade Mostovi Struge. Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis
, u okviru koje su joj, povodom sudjelovanja na međunarodnim pjesničkim festivalima, objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Austriji i Litvi.

(Preuzeto sa stranice https://fraktura.hr/autori/monika-herceg)

Sven Popović rođen je 1989. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u QuorumuZarezuFantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac Nebo u kaljuži objavio je 2015. Jedan je od osnivača “TKO ČITA?”, programa namijenjenog mladim autorima. Također je jedan od urednika zbornika TKO ČITA? za sezone 2015./16 i 2016./17. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski. Živi i ne radi u Zagrebu.

(Preuzeto sa stranice https://fraktura.hr/autori/sven-popovic)

 

Objavljeno u Novosti

Posjetite nas ovih dana i pogledajte sjajnu izložbu austrijskog fotografa Christophera Mavriča pod nazivom "Zato što postojim".

Izložba portreta Christophera Mavriča u prvi plan stavlja osobe koje su zbog svojih godina i teškoća na rubu društva. Rijetko ih se čuje, a zahvaljujući emotivnim pratećim tekstovima Stefana Schlögla sada dobivaju glas. Posebno upečatljive pritom su univerzalne želje i brige koje prate ljude u starosti. Portreti svjedoče o promjeni koja se posljednjih godina dogodila u Austriji u odnosu prema osobama koje su drugačije. Mnoge portretirane osobe bile su žrtvama zlostavljanja i nasilja u svom djetinjstvu i mladosti te su tek u starosti ostvarile život po vlastitoj mjeri. Fotografije prikazuju raznolikost društva i nepovredivost ljudskog dostojanstva.

Izložba je po prvi puta predstavljena u Hrvatskoj u okviru 15. Festivala tolerancije u srpnju na jezeru Bundek u Zagrebu, potom u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a sada se nalazi u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Najesen će biti predstavljena u Sisku, Samoboru i Osijeku.

Izradu izložbe podržali su Austrijski kulturni forum Zagreb, Savezna pokrajina Štajerska i Festival tolerancije – JFF Zagreb.

U Gradskoj knjižnici Ozalj izložba je organizirana i postavljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Na pripremi i postavljanju izložbe u Ozlju zahvaljujemo Austrijskom kulturnom forumu, Kristini Čunović iz Matične službe Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac te profesorici Jasni Pavlović.

Objavljeno u Novosti