Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

 

Ozlju u posjet stiže Književni krug Karlovac. Književnu večer zajedno spremaju Književni krug Karlovac, Crveni Križ Ozalj, Matica umirovljenika Ozalj i Gradska knjižnica Ozalj, a susret će se održati u sklopu akcije "Čitam, dakle postojim". Svoje će nam priče, pjesme i (o)bloge čitati Damir "Dado" Valent, Tomislav Beronić i Željko Mavretić.
Vrijeme radnje - četvrtak 1. srpnja 2021. u 18 sati, mjesto radnje - Dnevni boravak na rijeci Kupi, Gradsko kupalište Ozalj.
Restoran Žganjer i Izvan fokusa, hvala na suradnji i dobrodošlici u sjajan Dnevni boravak!
Pridružite nam se i osvježite se uz Kupu i književnost. Vidimo se!
U slučaju lošeg vremena, književnu ćemo večer preseliti u prostor Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj.

 

Objavljeno u Novosti

Objavili smo koji su autori dobili pohvale povjerenstva, a sada je vrijeme da otkrijemo i koji su autori ove godine osvojili nagradu "Stjepko Težak". Još jednom hvala članovima stručnog povjerenstva – Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović zaista su imali velik i zahtjevan zadatak. 102 priče stigle su na ovogodišnji natječaj, a nagradu "Stjepko Težak" dobivaju:

1. nagrada, 5.000 kn:
Dunja Tokić, Zagreb: "Ljubavna priča u akvarelu"
2. nagrada, 3.000 kn:
Dragan Mitić, Kopar, Slovenija: "Bez suvišnih riječi"
3. nagrada, 1.500 kn:
Marko Štrok, Zagreb: "Čista"
Od srca čestitamo najuspješnijim autorima! Još jednom zahvaljujemo svim autorima koji su sudjelovali u ovogodišnjem natječaju i obradovali nas brojnim sjajnim pričama!
Pratite nas, uskoro ćemo vas obavijestiti o svečanosti dodjele nagrade "Stjepko Težak".
Objavljeno u Novosti

 

Među čak 102 prijavljena teksta, članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, izabrali su tri kratke priče koje će dobiti nagradu "Stjepko Težak" i sedam priča za posebnu pohvalu. Odgonetnuli smo zaporke pod kojima su priče prijavljene na natječaj i s radošću objavljujemo imena priča i autora koji su ove godine zavrijedili posebne pohvale povjerenstva (napominjemo da pohvaljene priče nisu rangirane):
Snježana Babić Višnjić, Zagreb: "Savršen dan"
Teuta Bakula, Brezje: [bez naslova]
Sanjin Ćiković, Viškovo: "Potpis"
Željka Horvat Čeč, Rijeka: "Brzinski izlet"
Antonija Klobučar, Dugo Selo: "Moj Radovan"
Anica Marcelić, Zaprešić: "Autoportret"
Erik Matejak, Zagreb: "Dobrodošli u Ozalj"
Iskrene čestitke autorima čije su priče dobile posebnu pohvalu povjerenstva – i to u tako snažnoj i mnogobrojnoj konkurenciji! Također, ogromno hvala svim autorima koji su sudjelovali i učinili ovo izdanje natječaja "Moje drago serce" najvećim dosad!
Pratite nas, uskoro ćemo obznaniti tko je ove godine osvojio nagradu "Stjepko Težak".

 

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u petak, 2. srpnja 2021. u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj na predstavljanju nove knjige Josipa Šuta "Sve u svoje vrijeme: Zapisi o prolaznosti i postojanju".

Josip Šut rođen je u Novakima pored Ozlja, a neka od njegovih ranijih djela su "Dvanaest dana začudnog Balkana" i "Karlovačke pučke šetnje: 1998.-2008.". Kako sam kaže u novoj knjizi, autor radosno nosi "prokletstvo" vječitog istraživača i lutalice. Zanimaju ga raznolike teme i područja – od jezika i književnosti, preko sporta i glazbe do usmene predaje i kazališnog stvaralaštva. Od špilja, rijeka, šuma i planina do života njihovih životinjskih stanovnika. Uvijek opremljen kamerom i perom, g. Šut marljivo bilježi sve svoje doživljaje, što prilikom mnogih putovanja širom svijeta, što u svakodnevnom životu. Knjiga "Sve u svoje vrijeme" svojevrsna je autobiografija, dnevnik, memoar i putopis prožet autorovim raznolikim interesima i bogatim životnim iskustvom, ali i zapažanjima o svijetu i životu općenito. Više detalja otkrit će nam sam autor prilikom druženja u ozaljskoj knjižnici.

Književni susret bit će održan u skladu s epidemiološkim mjerama. Najljepše molimo sve koji nam se žele pridružiti da najave svoj dolazak putem Facebook-a, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 047/732-167.
Radujemo se vašem dolasku!

Objavljeno u Novosti
Srijeda, 23 Lipanj 2021 12:17

Moje drago serce 2021. - uskoro rezultati

Dragi književnici, dragi poklonici književnosti, hvala vam na strpljenju. Pratite nas na Facebook-u i na web stranici Gradske knjižnice Ozalj jer danas ćemo razriješiti zaporke i utvrditi identitete najuspješnijih autora na osmom Međunarodnom književnom natječaju "Moje drago serce". Sutra, 24. lipnja 2021., objavit ćemo koje su priče i autori zaslužili posebnu pohvalu povjerenstva te koje će tri priče i autora osvojiti nagradu "Stjepko Težak".
Ove godine na natječaj "Moje drago serce" prijavljene su čak 102 priče. Najveći je to broj dosad i teško je opisati koliko su nas svojim tekstovima obradovali autori sudionici. Priče su nam ove godine stigle iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Austrije i Mađarske.
Članovi povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, obavili su velik i zahtjevan posao. Na natječaj su stigle mnoge sjajne priče i sigurni smo da nije bilo lako među njih stotinjak izabrati tri najbolje i sedam za posebnu pohvalu. Stručnom povjerenstvu od srca zahvaljujemo na trudu i suradnji.
S obzirom da su priče vrednovali pod zaporkama, vjerujemo da i članovi povjerenstva jedva čekaju saznati čije su priče ocijenili kao najbolje. Molimo još samo malo strpljenja, a sutra sve otkrivamo.

Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 17 Lipanj 2021 12:21

Obavijest

Poštovani korisnici,

spajamo vikend i Dan antifašističke borbe pa Gradska knjižnica Ozalj neće raditi od subote, 19. lipnja do utorka, 22. lipnja (Dan antifašističke borbe).

U srijedu, 23. lipnja opet smo tu.

Hvala na razumijevanju.

Objavljeno u Novosti
Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021 12:23

Ozaljski akvarel stiha 11

Nakon poduže pauze, u petak, 11. lipnja 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je željno iščekivani 11. Ozaljski akvarel stiha. Poseban gost bio je pjesnik Damir Maras koji je u upečatljivom nastupu predstavio svoju emotivnu poeziju, ali i izrazit pjevački talent. G. Marasu pridružio se cijeli niz raspjevanih gostiju iznenađenja: sjajnim vokalnim izvedbama počastili su nas Voljen Grbac, Petra Bobić, Renata Firs i Vivien Galletta, a mladi virtuozni gitarist Zlatko Josip Grgić dirnuo je sve prisutne prelijepim nježnim notama klasične gitare. Glazba i poezija ispreplele su se u snažnoj harmoniji, a uz Damira Marasa stihove su recitirali i Branka Sudar, Jadranka Trogrlić, Jovo Mraović, Zvonimir Friganović, Biserka Perašin, Kata Kiršić Vuković te Marijan Lončarić koji je ujedno bio i moderator susreta. Druženje je naposljetku privedeno kraju uz slavnu "Neka cijeli ovaj svijet". Ozaljski akvarel stiha 11 uistinu je bio pravi mali spektakl i od srca zahvaljujemo svim dragim pjesnicima, glazbenicima i gostima koji su ga svojim sudjelovanjem i dobrom voljom učinili takvim. Bila je to večer poezije i glazbe koju ćemo dugo pamtiti i nadamo se da nećemo dugo čekati idući radostan pjesnički susret. Fotografije s pjesničke večeri pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti
Utorak, 08 Lipanj 2021 11:30

3D pisač Original Prusa Mini

Gradska knjižnica Ozalj ima 3D printer! Najljepše zahvaljujemo Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na ovoj vrijednoj donaciji. 26. svibnja 2021. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Jastrebarsko naš je knjižničar od sjajne ekipe iz IRIM-a naučio osnove korištenja 3D pisača, a potom je i sam provjerio kako ovaj moćan stroj radi - izradio je jednostavan žuti privjesak za ključeve s natpisom "Keys". Ne sumnjamo da će naši korisnici osmisliti puno maštovitije i korisnije modele za ispis. Članovi udruge Tehno OZ, primjerice, sigurno će naći zanimljivije primjene za 3D pisač Original Prusa Mini. Još jednom od srca zahvaljujemo Institutu za razvoj i inovativnost mladih! Video demonstraciju rada našeg novog 3D pisača pogledajte na YouTube kanalu ili Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti
Utorak, 01 Lipanj 2021 08:12

NAJAVA: Ozaljski akvarel stiha 11

Napokon, nakon duže pauze vraća nam se Ozaljski akvarel stiha! Jedanaesto izdanje omiljenog nam pjesničkog druženja održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj u petak, 11. lipnja 2021. u 19 sati. Moderator večeri poezije bit će ozaljski pjesnik Marijan Lončarić, po običaju, a poseban gost ovaj put bit će pjesnik Damir Maras iz Liča. Naravno, kao i uvijek, pozivamo sve pjesnike koji žele sudjelovati da pripreme po jednu ili dvije vlastite pjesme jer svi će imati priliku predstaviti svoje stihove.

Ozaljski akvarel stiha 11 bit će održan u skladu s epidemiološkim mjerama. Najljepše molimo pjesnike i ljubitelje poezije koji nam se žele pridružiti da najave svoj dolazak putem Facebook-a, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 047/732-167.

Radujemo se vašem dolasku i druženju uz poeziju i glazbu!

Više o posebnom gostu Ozaljskog akvarela stiha 11:

Damir Maras dolazi iz Liča. Pjesnik je i kantautor. Idejni je pokretač i jedan od urednika i voditelja radio emisije o kulturi i književnosti na Radiju Gorski kotar u Delnicama. Direktor je, voditelj i idejni začetnik Međunarodnog festivala glazbe i poezije (International Music & Poetry Fest) koji se održava u Fužinama. Organizator je, voditelj i idejni začetnik međunarodnog pjesničkog festivala u sklopu Festivala susjedstva Rijeka 2020. u Fužinama. Ovaj neumorni pjesnik iza sebe ima niz zapaženih nastupa od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera. Objavio je osam knjiga, a deveta je u pripremi za tisak. Snimio je 19 svojih uglazbljenih pjesama, a uskoro će objaviti i svoj prvi glazbeni album.

Objavljeno u Novosti