Utorak, 27 Srpanj 2021 08:55

Čaj s Edom 2: Edo Popović i Sven Popović

U petak, 23. srpnja 2021. održan je drugi književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Program je započeo u listopadu kad je Sven Popović u Ozlju ugostio pjesnika Tomislava Domovića, a ovaj je put na molbu organizatora programa, Gradske knjižnice Ozalj, uloga posebnog gosta pripala Svenovu ocu, piscu Edi Popoviću (po kojem program, naravno, nosi naziv). Književni susret smjestili smo u Dnevni boravak na rijeci Kupi, na Gradskom kupalištu Ozalj. U idiličnom ambijentu pod zelenim krošnjama i uz žubor Kupe, Sven je Edu temeljito "ispitao" o njegovu književnom stvaralaštvu - od prve zbirke priča "Ponoćni boogie" iz 1987. do nedavno objavljenog romana "Kako sam brojio ružičaste robote". Između ostalog, Edo nam je na Svenov poticaj otkrio i detalje svoje ljubavi prema prirodi, govorio je o bolestima s kojima se suočio, a dotaknuo se i aktivizma. Također, otkrio nam je kako je pisanje često mukotrpan i zahtjevan posao te kako više uživa u, primjerice, košnji trave nego u tipkanju tekstova. Sven je Edine odgovore na skali do deset duhovito ocijenio uglavnom šesticama, sedmicama i osmicama. Pisci su odgovorili i na nekoliko pitanja iz publike, Sven je najavio svoj sljedeći roman, "Mali i Levijatan" (koji s nestrpljenjem iščekujemo), a Edo nam je za kraj pročitao kratak, ali snažan ulomak iz novog romana "Kako sam brojio ružičaste robote".

Bila je to zaista posebna književna večer i od srca zahvaljujemo Edi i Svenu na gostovanju u Ozlju. Domaćini Restoran Žganjer i Izvan fokusa, puno hvala što ste omogućili da sjajni Dnevni boravak na rijeci Kupi posluži kao savršeno mjesto za književni susret. Naravno, hvala svim dragim gostima koji su nam se pridružili. Za sve koji nisu mogli doći spremamo snimku susreta - pratite nas, objavit ćemo video u kolovozu. Također, do kraja godine čekaju nas još dva Čaja s Edom - više detalja uskoro.

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.

Fotografije sa susreta pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.