Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U petak, 14. lipnja 2019. družili smo se uz autoricu Biserku Schmuck i njezine priče o parkovima i vrtovima. Iz Gradske knjižnice Ozalj zaputili smo se do ozaljskog gradskog kupališta kako bi zelene priče u lijepom prirodnom okružju ostavile još jači dojam. Gospođi Scmuck u pripovijedanju su pomogle knjižničarke Gabrijela Vine i Nataša Vojnović iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac. Tema priče odabrana je povodom nedavnog dana vrtova (11. lipnja), a kroz povijesno-parkovne priče upoznali smo viseće Semiramidine vrtove, Arboretum Opeka u naselju Marčan, park grofice Beatrice Ephrussi de Rothschild na poluotoku Saint Jean Cap Ferrat te Château de Gourdon u Provansi.

Ova "pričaonica za odrasle" održana je u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom… pričamo zeleno!" koji se provodi u organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Goran ovačić Karlovac" i Paviljnoa Katzler 1897. Okosnica ciklusa pripovijedanja autorski su uradci Karlovčanke Biserke Schmuck, priče koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Teme od kojih su satkani ovi autorski zapisi simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, opisi mjesta i ljudi te vješto utkana povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava. 
Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete "zelenim" temama.

U sklopu ciklusa "U društvu ugodnom… pričamo zeleno!" s Biserkom Schmuck već smo se družili i prije, u prosincu 2018. kad nam je pripovijedala o biljkama Božića. Najljepše zahvaljujemo autorici što je ponovno posjetila ozaljsku knjižnicu, kao i knjižničarkama gabrijeli Vine i Nataši Vojnović koje su još jednom pomogle u pripovijedanju i organizaciji. Do idućeg zelenog druženja!

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac.

Objavljeno u Novosti

 

U petak, 31. svibnja 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj koprivnički planinar i putopisac Matej Perkov održao je predavanje "Od mora do vrha – Maroko 2015.", o svojoj ekspediciji od obale Atlantskog oceana do Toubkala, najvišeg vrha gorja Atlas i sjeverne Afrike. Iznimno sadržajno predavanje bilo je začinjeno raznim anegdotama o zanimljivim, duhovitim, katkad i zastrašujućim iskustvima planinara te popraćeno nizom fotografija koje ilustriraju Matejeve priče. Uz opis uspona na Toubkal, Matej je govorio i o putovanju kroz Maroko te boravku u Marakešu, Casablanci i Rabatu. Planinar i putopisac predstavio je i Ivicu – plišanog medvjedića koji ga vjerno prati na raznim avanturama i pravi mu društvo na planinskim vrhovima. U sklopu predavanja Matej Perkov predstavio je svoju knjigu "Želim dotaknuti nebo", putopis koji tematizira "planinsku romantiku", emocionalno spajanje čovjeka s prirodom i planinom.
Uz predavanje u Gradskoj knjižnici Ozalj, Matej Perkov održao je tijekom dana i dva predavanja u Osnovnoj školi "Slava Raškaj" Ozalj – jedno za učenike razredne nastave i jedno za učenike od 5. do 8. razreda. Učenici razredne nastave saznali su mnoge zanimljivosti o planinarenju i čuvanju okoliša, a njihovi su stariji kolege slušali o prirodnim ljepotama i kulturno-povijesnoj baštini Hrvatske, turizmu, sportu, planinarstvu itd. Učenici su pažljivo pratili predavanja te često odgovarali na pitanja predavača. Moramo spomenuti da su pritom pokazali zaista veliko znanje, a neki su za točne odgovore i nagrađeni. Nastavnicima i učenicima Osnovne škole "Slava Raškaj" Ozalj zahvaljujemo na suradnji.
Matej Perkov održao je u Ozlju tri izvrsna predavanja na kojima mu od srca zahvaljujemo, a hvala i svim sudionicima predavanja, posebno članovima Planinarskog društva "Vrlovka" Kamanje koji su nakon predavanja u knjižnici s Matejem dogovorili i neka buduća druženja.

 

Objavljeno u Novosti