Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Srijeda, 29 Svibanj 2019 08:17

Obavijest o zaprimanju e-računa

Obavještavamo sve poslovne subjekte da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj od 01. srpnja 2019. godine neće biti u mogućnosti zaprimati i izvršavati račune koji nisu izdani u skladu sa Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi NN 94/18.

Obveza zaprimanja e-računa odnosi se na sve nabave (na samo nabave proizašle iz postupaka javne nabave).

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj u poslovanju koristi usluge centralnog informacijskog posrednika FINU.

Objavljeno u Novosti

 

Dodjelom nagrade "Stjepko Težak" 22. svibnja 2019. u Zavičajnom muzeju Ozalj završen je još jedan književni natječaj "Moje drago serce". Ove je godine pod zaporkama na natječaj prijavljena 61 kratka priča, a članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, među njima su odabrali tri najbolje te sedam priča koje su zavrijedile posebnu pohvalu. Prvu nagradu "Stjepko Težak" u vrijednosti 5.000 kuna osvojila je Ivana Adlešić Pervan za priču "Struja", druga nagrada u vrijednosti 3.000 kuna pripala je Andyju Jelčiću za priču "A Šemso?", a treću nagradu u vrijednosti 1.500 kuna osvojila je Nada Đerek za priču "Žuti pijetao, bijela kokoš, djevojčica i šampite". Pohvale stručnog povjerenstva zaslužili su Snježana Babić-Višnjić (priča "Izlet"), Marija Dukić ("Prizivanje"), Dražen Filošević ("Švicarac"), Danila Linić ("Mila moja gospodarica"), Zdenka Maltar ("Imel sem ju rad"), Marin Pelaić ("Trk u samoću") i Đurđica Stuhlreiter ("Glasnik").

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Zavičajnog muzeja Ozalj i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Ozlju Stjepana Bezjaka, gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić i predstavnice Središnjice Matice hrvatske, tajnice za ogranke Ide Hitrec, članice stručnog povjerenstva natječaja "Moje drago serce", Julijana Matanović i Dubravka Težak, osvrnule su se na ovogodišnji natječaj i priče, a predstavile su i knjigu "Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja", zbirku koja okuplja najbolje priče s natječaja "Moje drago serce" od 2014. do 2017.
Nagrade i pohvale najuspješnijim prisutnim autorima, Ivani Adlešić Pervan, Andyju Jelčiću, Nadi Đerek i Danili Linić, uručili su Julijana Matanović, Dubravka Težak, Gordana Lipšinić i v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj Bogdan Bošnjak.

Dodjeli nagrade "Stjepko Težak" još su se jednom pridružili učenici i profesori Glazbene škole Karlovac, Područni odjel Ozalj, koji su svečanu atmosferu upotpunili s nekoliko odličnih glazbenih točaka. Učenike su za nastup pripremili profesori Melita Mataković Rožić, Marina Muić, Kristinka Kadak i Bojan Petković. 
Na kraju druženja okupljenima su se obratili nagrađeni autori, a poslušali smo i prvonagrađenu priču "Struja" Ivane Adlešić Pervan i dio drugonagrađene priče "A Šemso?" Andyja Jelčića. Tri nagrađene priče možete pročitati na web stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Od srca zahvaljujemo nagrađenim i pohvaljenim autorima, kao i svim ostalim autorima koji su ove godine poslali svoje priče na natječaj "Moje drago serce". Članovima stručnog povjerenstva natječaja veliko hvala na vrednovanju priča. Stjepanu Bezjaku i Zavičajnom muzeju Ozalj hvala na suradnji u organizaciji i idealnom prostoru za dodjelu nagrade "Stjepko Težak". Učenicima i profesorima Glazbene škole Karlovac, Područni odjel Ozalj, hvala na još jednom lijepom nastupu. Radio Mrežnica i Trend TV, hvala na reportažama s lica mjesta, a zahvaljujemo i svim ostalim medijima koji su prenijeli vijesti o natječaju "Moje drago serce" i dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Naravno, zahvaljujemo svim ljubiteljima književnosti koji prate natječaj "Moje drago serce", a posebno onima koji su nam se jučer pridružili na dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Na priloženim fotografijama zahvaljujemo Miroslavu Razumu.

Međunarodni književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce" održava se organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj i Ogranka Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja uz potporu Karlovačke županije.

 
Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 13:42

Moje drago serce 2019. - Nagrađene priče

22. svibnja 2019. u Zavičajnom muzeju Ozalj dodijeljene su nagrade "Stjepko Težak" za najbolje priče na ovogodišnjem međunarodnom književnom natječaju "Moje drago serce".

Povjerenstvo za vrednovanje priča u sastavu Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović odabralo je tri najbolje priče, a još je sedam priča posebno pohvaljeno. Nagrađene i pohvaljene priče bit će kroz nekoliko godina okupljene u zbirci, a već danas ovogodišnje tri nagrađene priče možete naći na priloženim poveznicama. Uživajte u čitanju!

 

1. nagrada
Ivana Adlešić Pervan: Struja

2. nagrada

Andy Jelčić: A Šemso?

3. nagrada
Nada Đerek: Žuti pijetao, bijela kokoš, djevojčica i šampite

 

Natječaj "Moje drago serce" održava se u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj i Ogranka Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Karlovačke županije.

Objavljeno u Novosti
Srijeda, 08 Svibanj 2019 11:38

Književna večer s Edom Popovićem

 

7. svibnja 2019. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održana je književna večer s Edom Popovićem. Kroz opušten razgovor s Tonijem Šarićem i Bogdanom Bošnjakom, pisac se osvrnuo na svoju dugu spisateljsku karijeru i brojna književna djela, ali podijelio je i niz osobnih priča. Edo Popović otkrio nam je kako se "najurbaniji hrvatski pisac", kako ga se često naziva u kritikama, a što njemu i nije baš po volji, prometnuo u strastvenog ljubitelja prirode koji redovito posjećuje Velebit, planinu kojoj je kroz posljednjih deset godina posvetio čak tri knjige, uključujući najnoviju, "Čovjek i planina". Saznali smo da Edo, čije su priče često smještene u zagrebački kvart Utrine u kojem je dugo živio, danas češće obitava na selu gdje se sa suprugom bavi poljoprivredom, uživa u miru i prirodi te čuva svoje mace. Podijelio je s nama planove za sljedeću knjigu i dao nam nekoliko književnih preporuka, a saznali smo i da napeto iščekuje završne epizode televizijske serije "Igra prijestolja".
Edi Popoviću najljepše zahvaljujemo što je odvojio vrijeme za posjet Ozlju i gostovanje u ozaljskoj knjižnici, Toniju Šariću zahvaljujemo na organizaciji književnog susreta, a svim posjetiteljima hvala na dolasku i druženju. Na priloženoj fotografiji zahvaljujemo Danijeli Šarić.

 

Objavljeno u Novosti

U petak, 3. svibnja 2019. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održano je proglašenje dobitnika nagrade "Stjepko Težak" za najbolje kratke ljubavne priče na međunarodnom književnom natječaju "Moje drago serce" 2019. Na natječaj je ove godine prijavljena 61 priča, a povjerenstvo u sastavu Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović među njima je izabralo tri najbolje priče te sedam koje će dobiti posebne pohvale. Priče su na natječaj prijavljene pod zaporkama, a identitete najuspješnijih autora utvrdili su u Gradskoj knjižnici Ozalj gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić i ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Ozlju Stjepan Bezjak. Zapisnik o otvaranju posebnih kuverti s rješenjima zaporki vodila je javna bilježnica Tea Ivić Jenkač. Nakon otkrivanja dobitnika nagrade "Stjepko Težak", prisutni su imali priliku poslušati tri nagrađene priče koje su pročitali Bogdan Bošnjak, Maja Sokač i Marijan Lončarić. Čekanju je kraj, u nastavku donosimo rezultate ovogodišnjeg natječaja "Moje drago serce":

 
Nagrade "Stjepko Težak":
1. nagrada – Ivana Adlešić Pervan, Jakšić (zaporka Luna 1605): "Struja"
2. nagrada – Andy Jelčić, Beč, Austrija (zaporka Helios): "A Šemso?"
3. nagrada – Nada Đerek, Posušje, BiH (zaporka Čipka): "Žuti pijetao, bijela kokoš, djevojčica i šampite"
 
Posebne pohvale povjerenstva (abecedno po prezimenima autora):
- Snježana Babić-Višnjić, Zagreb (zaporka Leta): "Izlet"
- Marija Dukić, Šibenik (zaporka Oblutak): "Prizivanje"
- Dražen Filošević, Slavonski Brod (zaporka 0412967): "Švicarac"
- Danila Linić, Kostrena (zaporka In memoriam): "Mila moja gospodarica"
- Zdenka Maltar, Novi Marof (zaporka Cvrčak): "Imel sem ju rad"
- Marin Pelaić, Split (zaporka Zeleni vidici): "Trk u samoću"
- Đurđica Stuhlreiter, Osijek (zaporka Ana Katarina): "Glasnik"
 
Od srca čestitamo najuspješnijim autorima.
Dodjela nagrade "Stjepko Težak" održat će se tijekom svibnja u Ozlju. Najljepše molimo da pratite web i Facebook stranice Gradske knjižnice Ozalj (https://web.facebook.com/gkcozalj/) za točan datum i mjesto dodjele. Tri nagrađene priče bit će objavljene online nakon održavanja dodjele nagrade "Stjepko Težak". Natječaj "Moje drago serce" provodi se u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Karlovačke Županije.
Objavljeno u Novosti