Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U četvrtak, 21. studenoga 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održana je povodom obilježavanja 28. godišnjice pada Vukovara i Škabrnje projekcija filma "Glavu dole, ruke na leđa". (Foršpan filma možete naći na servisu YouTube.) Prikazivanje ovog potresnog dokumentarno-igranog filma redatelja Stipe Majića Pipe organizirano je u sklopu projekta "100 dana Vukovara - 100 gradova za Vukovar" u koji je uključen i Grad Ozalj i kojem je cilj pozivanje na zajedništvo hrvatskog naroda i sjećanje na sva stradavanja tijekom Domovinskog rata. Zahvaljujemo svima na dolasku na film.

Objavljeno u Novosti

U sklopu obilježavanja 28. godišnjice pada Vukovara i Škabrnje, Grad Ozalj sudjeluje u humanitarnom projektu "100 dana Vukovara – 100 gradova za Vukovar" kojem je cilj pozivanje na zajedništvo hrvatskog naroda i sjećanje na sva stradavanja tijekom Domovinskog rata. Organizirano je prikazivanje dokumentarno-igranog filma "Glavu dole, ruke na leđa" autora Stipe Majića Pipe. Projekcija će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj u četvrtak, 21. studenoga 2019. u 18 sati. Trajanje filma je 85 minuta, ulaz na projekciju je slobodan.

Foršpan filma pogledajte na YouTube-u.

Više o filmu:
"Glavu dole, ruke na leđa" je dokumentarno-igrani film koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Pratimo njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Posljednji dio filma obrađuje suđenje u Beogradu te izlazak iz srpskih logora."

Objavljeno u Novosti
Petak, 08 Studeni 2019 17:38

XXL kviz

Nakon dugog izbivanja, u četvrtak, 7. studenoga 2019. u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj vratio se dugoočekivani knjižnični kviz. "XXL kviz" pripremio je knjižničar Bogdan Bošnjak, a u prijateljskom, ali napetom sukobu znanja suočilo se osam izvrsnih ekipa. Pitanja o glazbi, knjigama, igranim i crtanim filmovima, serijama i stripovima bila su podijeljena u kategorije "Zagrijavanje", "Plemstvo", "Životinjsko carstvo" i "Teorija kaosa", većina njih imala je po nekoliko potpitanja, a svako je pitanje pratila i pripadajuća glazbena podloga. Snažan naglasak na glazbu bio je prigodan zbog Mjeseca hrvatske knjige koji obilježavamo u listopadu i studenome i čija je ovogodišnja tema glazba, a moto "U ritmu čitanja!".

Sve su se ekipe vrlo uspješno snašle u gotovo 80 raznovrsnih pitalica, a prva su tri mjesta ovaj put zauzeli veterani ozaljskih knjižničnih kvizova. Treće mjesto osvojile su "Strangerthingsićke" (u novoj postavi), drugo mjesto zauzeli su uvijek jaki "Mrzim knjige!", a pobjedu su uz jedan bod razlike odnijeli "Bezimeni" (ekipa koja svaki put nastupa pod drugim imenom). Najuspješniji timovi nagrađeni su malim poslasticama, velikim potvrdama "o vječnoj slavi" - i obvezom smišljanja pitanja za neki od idućih kvizova.

Moramo svakako istaknuti da su ostale ekipe, sastavljene što od veterana, što od novih lica, također pokazale zavidnu razinu znanja i po bodovima nisu puno zaostale za prva tri tima. Shodno tome, čestitamo ekipama "5 do 12", "Posvuduše", "Otpisani 3", "Pilšinići" i "Stara i mlađa baba".
Iskreno i veliko hvala svima na sudjelovanju i druženju! I bez brige, na sljedeći kviz sigurno nećete čekati tako dugo.
Objavljeno u Novosti
Subota, 02 Studeni 2019 08:17

Ozaljski akvarel stiha V

U četvrtak, 31. listopada 2019. održan je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj još jedan "Ozaljski akvarel stiha". Na petoj ovogodišnjoj večeri poezije u ozaljskoj knjižnici posebna je gošća bila pjesnikinja Barabra Baždarić koja je predstavila svoju novu zbirku poezije "Mislim da sam vidjela izvanzemaljca". Kako je "Ozaljski akvarel stiha V" održan u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji je uz moto "U ritmu čitanja!" ove godine posebno posvećen glazbi, u knjižnici su se uz recitacije stihova mogle čuti i lijepe note. Za sjajan glazbeni program pobrinuli su se učenici Područnog odjela Ozalj Glazbene škole Karlovac, a za nastupe su ih pripremili profesori Manuela Budišćak, Marina Muić, Melita Mataković Rožić i Bojan Petković. Svojom gitarom i emotivnim vokalom poeziju je popratio i riječki pjesnik Mihael Arčon. Osim posebne gošće Barbare Baždarić, stihove su recitirali i mnogi drugi okupljeni pjesnici i obožavatelji poezije: Tomislav Domović, Mihael Arčon, Kata Kiršić Vuković, Miro Lončarić, Mira Marković Mikoć, Barbara Dasović, Jadranka Trogrlić, Branka Sudar i Marijan Lončarić. Program "Ozaljskog akvarela stiha" još je jednom vodio ozaljski pjesnik Marijan Lončarić. Bila je to zaista posebna večer i od srca zahvaljujemo svima koji su u njoj sudjelovali – pjesničkoj zvijezdi večeri Barbari Baždarić i svim drugim pjesnicima koji su nastupili, uvijek spremnim i izvrsnim profesorima i učenicima Područnog odjela Ozalj Glazbene škole Karlovac, svestranom Mihaelu Arčonu, neumornom voditelju Marijanu Lončariću te, naravno, svim posjetiteljima ovog pjesničkog druženja. Do idućeg "Ozaljskog akvarela stiha"!

Fotografije s "Ozaljskog akvarela stiha V" pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj.

Objavljeno u Novosti