Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Petak, 21 Prosinac 2018 18:23

Sretan Božić i nova godina!

Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 20 Prosinac 2018 16:12

"Biljke Božića" autorice Biserke Schmuck

U utorak, 18. prosinca 2018. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj posjetila je autorica Biserka Schmuck sa svojim pričama o biljkama Božića, a u pripovijedanju su joj pomogle knjižničarke Gabrijela Vine i Nataša Vojnović. Ovo je predbožićno druženje organizirano s sklopu Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom... čitamo zeleno!".
Iz priče "Biljke Božića" saznali smo mnoštvo zanimljivosti o božićnim i novogodišnjim običajima, ritualima i pravilima kod nas i u svijetu - zašto su Kelti i Rimljani "krivi" za unošenje zelenila u domove te što taj čin simbolizira, te kako je nastao običaj poljubaca pod imelom, primjerice. Iz priče smo saznali i za vrlo važnu ekološku uputu o zabrani devastiranja simbola Božića, a u korist biljaka veprine i božikovine, a otkrili smo i bez kojih mirisa Božić ne bi bio to što jest: miris libanonskog cedra, smole tamjana, ulja sandala, drveta bagrama...
Priče koje čujete u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom... čitamo zeleno!" potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Cilj mu je socijalno povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Odrasli imaju potrebu sudjelovati u javnim čitanjima (storytelling, pripovijedanje, kazivanje priča), žele raspravljati o ispričanoj temi, dati svoje mišljenje, družiti se, žele učiniti odmak od svoje svakodnevice, imati priliku i mjesto na kojem će reducirati svoj stres, poraditi na svom samopouzdanju kroz pozitivnu socijalnu interakciju, stimulirati svoje kreativne i kognitivne potencijale… ili se jednostavno odmoriti i uživati u čitanoj riječi u poticajnoj i smirujućoj okolini te na trenutak otploviti na krilima imaginacije.
Autorica priča koje se čitaju u ovom Ciklusu, Biserka Schmuck, autorica je i nekoliko knjiga te brojnih članaka u stručnim časopisima, voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.
Najljepše zahvaljujemo Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Karlovac na organizaciji ovog programa, gospođi Biserk Schmuck i knjižničarkama Gabrijeli i Nataši hvala na pričama i ugodnom druženju, a posjetiteljima hvala na dolasku!

 

Objavljeno u Novosti

 U četvrtak, 13. prosinca 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održano je "Adventsko književno druženje" uz ozaljsku autoricu Mirjanu Kućas i njezinu prvu knjigu, "Prijatelj na putu". Gospođa Kućas predstavila je knjigu koja je ujedno "molitvenik, zbirka lirike i riznica nadahnutih misli" te pročitala iz nje nekoliko posebno dojmljivih dijelova, a potom je otkrila niz detalja o svom kreativnom procesu, inspiraciji, nastajanju "Prijatelja na putu" i poveznici te knjige s Katarinom Zrinskom i njezinim djelom "Putni tovaruš". Otvorenost i pristupačnost autorice potaknula je okupljene na iznimno stimulativan razgovor o raznim temama o kojima gospođa Kućas govori u svojoj knjizi: od materijalizma i potrošačkog društva do duhovnosti, vjere, današnjeg shvaćanja Božića itd. Svim posjetiteljima najljepše zahvaljujemo na dolasku i sudjelovanju u predbožićnom književnom druženju, a Mirjani Kućas zahvaljujemo što je knjigu "Prijatelj na putu" predstavila u Gradskoj knjižnici Ozalj.

Objavljeno u Novosti