Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Ponedjeljak, 27 Studeni 2017 14:16

Volonterke iz dm-a u Gradskoj knjižnici Ozalj

 

25. studenog 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj volontirale su zaposlenice dm-drogerie markt, gospođe Mirjana Hrelja, Ivana Mihalić i Tihana Radočaj. Vrijedne volonterke izradile su detaljan popis knjižne građe koja je ovih dana pristigla u Gradsku knjižnicu Ozalj u sklopu programa otkupa Ministarstva kulture. Gospođe Hrelja, Mihalić i Radočaj odlično su odradile posao knjižničara te značajno doprinijele djelatnosti Gradske knjižnice Ozalj. Najljepše im zahvaljujemo na trudu, vremenu i ugodnom radnom druženju, a dm-u zahvaljujemo na poticanju i njegovanju volonterskog rada.

 

Objavljeno u Novosti

16.11.2017. u Gradskoj knjižnici Ozalj mlada pjesnikinja Anamarija Petrušić predstavila je svoje nove stihove, a profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista te nekoliko vezanih publikacija. 

Anamarija Petrušić, učenica 3. razreda Gimnazije Karlovac, prošle je godine objavila zbirku pjesama Jedan život, a u ozaljskoj je gradskoj knjižnici pročitala svoje novije pjesme, nastale nakon objavljivanja zbirke, te tako publici predstavila razvoj svog pjesničkog izražaja.

Profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista iz Panonskog instituta iz Gradišća, na kojima je surađivala kao lektorica. Panonski ljetopis ove godine u fokusu ima 500. obljetnicu Reformacije, a Panonski list donosi vijesti o važnim i zanimljivim događajima u panonskoj regiji.

Anamarijine stihove i predstavljanje Panonskog ljetopisa i Panonskog lista glazbeno je popratio Luka Kolar, mladi glazbenik iz Kamanja, koji je na klavijaturama izveo niz poznatih skladbi.

 

Objavljeno u Novosti

9.11.2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održano je predstavljanje knjige "Pučke priče iz ozaljskog kraja" - zbirke priča koje je prema kazivanju mještana zapisao Marijan Tuček, a koje se uglavnom bave nadnaravnim pojavama poput vila, vragova i vještica te njihovih susreta s "običnim smrtnicima". 
Uvodnom riječju prisutnima se obratila gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić, a "Pučke priče iz ozaljskog kraja" predstavili su urednik Marijan Tuček i profesorica Jasenka Staničić, recenzentica i lektorica knjige. Priču "Vila i babica", jednu od osam priča iz zbirke, pročitao je Krešimir Novosel, a program je bio obogaćen i nastupima brojnih učenika Glazbene škole Karlovac - Područnog odjela Ozalj čije su harmonike, violine i tamburice u knjižnici stvorile divnu atmosferu. Najljepše zahvaljujemo profesorima Glazbene škole Karlovac Kristinki Kadak, Marini Muić i Bojanu Petkoviću što su učenike pripremili za nastup u sklopu promocije "Pučkih priča iz ozaljskog kraja".

Objavljeno u Novosti

U petak, 3. studenoga 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena je publikacija Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine. Prilikom promocije Zbornika uvodnim su se riječima nazočnima obratili Robert Lukač, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ozalj, i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Zbornik je predstavio njegov glavni urednik, publicist i brigadir Hrvatske vojske Milan Maleš, a svoj je osvrt na Zbornik dao i recenzent Stjepan Bezjak, ravnatelj i kustos Zavičajnog muzeja Ozalj. Nekoliko redaka iz recenzije profesora Marinka Marinovića, koji nažalost nije mogao prisustvovati promociji, i recenzije pokojnog dr. Vladimira Cvitanovića pročitao je Bogdan Bošnjak, ravnatelj i knjižničar Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Belostenca Ozalj.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je i predstavljanje knjige Kronologija prognaničke okupacije Karlovca 1991.: UNPROFOR – Političko rješavanje zatečenog stanja 1992.-1995. o kojoj su govorili recenzent Milan Maleš i autor Mijo Laić.

U Mjesecu hrvatske knjige u ozaljskoj gradskoj knjižnici preostaje još predstavljanje knjige Pučke priče iz ozaljskog kraja urednika Marijana Tučka u četvrtak, 9.11.2017. u 18 sati.

Objavljeno u Novosti